Perex

Eva Jurková

Evka Jurkova sa narodila dňa 14. 3. 1995 v Stropkove. Narodila sa bez zdravotných komplikácií, ale po antibiotikách, ktorými lekári liečili menej závažné ochorenie v útlom detstve, takmer úplne stratila sluch. Počuje iba na 20%. Pomáha si načúvacím aparátom a pri bežnej komunikácii hlavne čítaním z pier. Evka začala so stolným tenisom už ako 5 ročná. Napriek hendikepu súťaží v stolnom tenise s úplne zdravými hráčkami. Nielen súťaží, ale aj ich poráža, vrátane tých starších od nej. Sluch je pri stolnom tenise veľmi dôležitým zmyslom. Pomáha totiž odhadnúť rýchlosť a najmä rotáciu loptičky po odraze od rakety a od stola.

V súčasnosti je Evka v širšom výbere mladých stolných tenistiek Slovenska, ktoré sa pripravujú na 1. Olympijske hry mládeže v Singapure. Napriek svojmu hendikepu bojuje za zelenými stolmi ako lev a patrí medzi najväčšie európske stolnotenisové talenty. Je v nej skrytý obrovský hráčsky potenciál, čoho dôkazom je fakt, že hráva na medzinárodných turnajoch väčšinou s dospelými hráčkami.

Evka Je 7-násobná majsterka kraja v kategóriách najmladšieho a mladšieho žiactva. Je víťazka Slovenského pohára v sezóne 2006/2007 v kategórii najmladšieho žiactva. Je majsterka Slovenska nepočujúcich športovcov v roku 2006 aj medzi mužmi. Na Majstrovstvách Slovenska získala doteraz 7 zlatých a 4 strieborné umiestnenia. Je členkou víťazného družstva 1. ligy žien TJ Miňovce v sezóne 2006/2007. 3× sa zúčastnila na turnaji Euromini vo Francúzsku a najlepšie sa tam umiestnila na 21. mieste. Na Majstrovstvách Európy 2007 nepočujúcich športovcov vo švédskom Malmö skončila v kategórii žien na 5. mieste ako 12 ročná. Je v kádri kadetiek Slovenka v sezóne 2007/2008 pod vedením trénerky Viktórie Lučenkovej. Vo výbere Euro Kids sa zúčastnila na sústredeniach v Česku a Španielsku pod vedením trénera Európy Jareka Kolodejčíka. Prepracovala sa do Stiga tímu Slovakia. Bola v príprave na Majstrovstvá sveta 2008 nepočujúcich športovcov v kategórii žien v bulharskej Sofii a na deaflympijské hry nepočujúcich športovcov v roku 2009 v Tajpej.

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: