Perex

Genialitu hráčov neustálym kritizovaním nepodporíme

Sebavedomie, kreativita, empatia, fair play, odvaha prijať riziko/zodpoved­nosť, či postaviť sa k situáciám, ako k výzvam. Tieto hodnoty spojili CFT Academy Slovakia a mentálneho kouča Miroslava Mackulína. Obidvaja partneri rozšírili spoluprácu formou vzdelávania, konzultácií s trénermi , rodičmi a hráčmi.

Rodič, učiteľ a tréner. Na výchovu a osobnostný vývoj dieťaťa majú dominantný vplyv. Ako zdôraznil mentálny kouč Miroslav Mackulín, najviac sa osobnosť dieťaťa kreuje medzi 6 až 10 rokom, preto je dôležité nastaviť hodnoty správnym spôsobom, aby v komunikácii s nimi mali jednoznačne a nespochybniteľne navrch pravidlá fair play, empatia, či úcta k súperovi. „Deti je potrebné naučiť prijímať nielen víťazstvo, ale aj prehry. Potrebujeme im vysvetliť, že súper bol dnes lepší, no poučíme sa z toho, zapracujeme a pri ďalšej konfrontácii môžeme vyhrať my. Keď sa s tým vnútorne stotožníme, neúspech sa pre nás nestane prekážkou, ale naopak výzvou,“ uviedol Miroslav Mackulín.

M. Mackulín pôsobil ako vyštudovaný ekonóm na manažérskych pozíciách v niekoľkých slovenských a zahraničných firmách. Posledných desať rokov sa venuje mentálnemu koučingu, pričom je držiteľom viacerých prestížnych certifikátov a skúsenosti zbieral aj počas stáže na Carlton University Ottawa. „Všetci tréneri sú mentálnymi koučmi bez ohľadu na to, či si to uvedomujú. Každý má totiž vlastné hodnoty, ktoré sa na dieťa lepia a formujú ho,“ pripomenul M. Mackulín.

Cieľom jeho filozofie je vychovať z mladých ľudí sebavedomé osobnosti, ktoré v zlomových situáciách dokážu vytiahnuť rozdielové, kreatívne riešenia. Cesta ako to dosiahnuť je jednoduchá. Prejsť od direktívneho riadenia k motivačným formám. „Ak budeme hráčov iba škatuľkovať a kritizovať, určite sa to prejaví na ich sebavedomí. Prečo majú napr. americkí, kanadskí športovci úplne iné sebavedomie?,“ položil otázku M. Mackulín.

Inšpiráciu a odpovede hľadal v zahraničí, kde sa v tréningu zameriavajú na silné stránky športovcov, kým v našej metodike sa často sústreďujeme na odstraňovanie slabín. Ak sa k tomu pridá demotivačná forma komunikácie, hráč sa automaticky v zápase rozhodne pre jednoduchšie a alibistickejšie riešenie, pretože ho nikto nenaučil niesť zodpovednosť za riziko. V takýchto prípadoch športovec nehľadá alternatívu, ako originálne vyriešiť konkrétnu hernú situáciu, ale hlavou mu behá myšlienka nepokaziť a nenahnevať trénera. „Tým, že kohokoľvek neustále upozorňujeme na jeho chyby, chtiac – nechtiac znižujeme jeho sebavedomie. Na stáži v Kanade, ma zaujalo, že každým tréningom posilňovali silné stránky hráčov, čím koniec koncov zdokonaľovali aj ich slabé miesta, ale bez toho, aby ich niekto na to direktívne upozorňoval,“ uviedol M. Mackulín.

Hoci v teoretickej metodike rezervy na Slovensku, pokiaľ sa bavíme o futbale, nevidí, za nedostatočné považuje nastavenie úrovne mentálnej práce s hráčmi. Zdôrazňuje, že predsa každý tréner musí mať záujem na tom, aby jeho hráč nastúpil na zápas v pohode a dokázal svoju genialitu vložiť v prospech spoločného úspechu. „Na Slovensku sme majstri sveta v trénovaní. Na tréningoch sa to hemží farbami, rozlišovačkami, klobúčikmi, cvičeniami, ale… Zabúdame na to, že pokiaľ si budeme zamieňať kritiku za koučing alebo direktívne riadenie za empatický prístup, budeme mať stále problém,“ upozorňuje M. Mackulín.

CFT Academy Slovakia sa zatiaľ venujú deťom vo veku od 5 do 10 rokov, je to veľmi špecifická téma. Ale filozofiu CFT, prístup k hráčom považujem za nadčasový a progresívny. „Dnes deťom komplikujeme ich vývoj a otváranie potenciálu tým, že ich nenecháme robiť chyby. Keď sme hrali futbal na ulici, nikto nad nami nestál. Učili sme sa na vlastných chybách a tak sme sa postupne zlepšovali. Necítili sme pri tom žiadny tlak, iba sme sa hrali a túžili vyhrávať. Teraz však chceme všetko riadiť príkazmi a zákazmi. Potom príde krízová situácia, náš hráč potrebuje vytiahnuť geniálnu myšlienku a nevie to. Španiel sa na tréningu hrá a s rovnakou ľahkosťou to prenáša i do zápasu. U nás však nedovolíme deťom vytiahnuť niečo tvorivé, lebo pri prvej chybe ich skritizujeme a akúkoľvek kreativitu v nich okamžite potlačíme,“ zdôraznil M. Mackulín.

Zdroj: Vranovské noviny

Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: