Jaroslav Kentoš

Narodil som sa 14 mája 1974 vo Vranove nad Topľou . S futbalom som začínal v rodnom Vranove, kde som prešiel všetky mládežnícke kategórie . Prvé kroky v profesionálnom futbale som urobil v Prešove , kde sa začala moja profesionálna hráčska kariéra. Počas nej som prešiel viacerými klubmi a krajinami.

Svoju trénerskú kariéru som začal v Podbrezovej , kde som dostal šancu trénovať juniorku Podbrezovej. Moje prvé trénerské kroky boli náročné a postupne som zbieral skúsenosti od skúsenejších trénerských kolegov . Asi najviac mi v začiatkoch dala spolupráca s trénerom Jankechom . Pracovali sme spolu v Banskej Bystrici a ja som bol jeho asistentom v 1lige mužov.

Potom moje trénerské kroky smerovali opäť do Podbrezovej , kde som sa stal hlavným trénerom prvého družstva . Počas 4 ročnej práce sa nám podarilo postúpiť z 3 ligy do najvyššej súťaže . V súčasnosti pracujem v MŠK Žilina ako šeftréner projektu kategórie U19 a B mužov.

Počas mojej trénerskej kariéry som sa často zaoberal myšlienkou ako posunúť výkonnosť hráčov ešte na vyššiu úroveň . Najväčšie rezervy som videl hlavne v mentálnom tréningu . Často sme sa v realizačnom tíme rozprávali o mentálnej príprave hráčov na tréningy či zápasy , o vzťahových otázkach medzi hráčmi , medzi hráčmi a trénermi …Som veľmi rád že v MŠK sa aj v tejto oblasti vzdelávame a posúvame v mentálnom tréningu dopredu.

1. Prečo podľa teba je dôležitá mentálna príprava hráčov/tímu. Akú vážnosť jej pripisuješ ty? Mentálna príprava je veľmi dôležitou súčasťou nášho tréningového procesu . Pomáha pripravovať hráčov aj po tejto stránke . Je spojená so schopnosťou hráčov pripraviť sa a podať výkon v zápase, má dôležitosť pri budovaní tímu ( tímovej chémie, vzťahy medzi hráčmi …). Celkovo sa snažíme zlepšovať mentálne zručnosti našich hráčov, ktoré im pomáhajú riešiť kritické situácie počas tréningového procesu ,v zápasoch a taktiež v súkromnom živote.

2. Ako podľa tvojich predstáv by mal futbalista byť optimálne nastavený v hlave? Veľmi ťažko sa odpovedá na tuto otázku , pretože to je individuálna záležitosť každého hráča. Podľa môjho názoru neexistuje všeobecný recept na optimálne nastavenie hráča, ale malo by byť každopádne spojené so zlepšovaním výkonnosti hráča.

3. Na ktoré mentálne zručnosti pri práci z hráčmi sa najviac zameriavaš? Snažíme sa hráčov pripravovať komplexne, pretože každá s mentálnych zručností ma svoj význam a je veľmi dôležitá v príprave hráčov.

4. Ako sa ti spolupracuje s mentálny koučom Mirom Mackulínom? V čom ťa spolupráca obohacuje? Moja spolupráca s mentálnym koučom Mirom Mackulínom ma obohacuje a posúva moju trénerskú prácu dopredu . Konkrétne ma mentálny tréning „donútil“ premýšľať viac o mentálnych technikách , ktoré pomáhajú riešiť rôzne situácie v interakcii tréner – hráč a naopak.

Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: