Perex

Nový život, smrť a športový výkon

Po poslednom jesennom kole vo futbale, všetky médiá písali o skvelom výkone dunajskostredského Erika Pačindu. Opísali jeho smutný príbeh, málo vídaný postoj po náhlom úmrtí otca, keď prejavil túžbu odohrať zápas. A on ho nielen odohral, ale bol aj jeho najlepším hráčom a dva strelené góly poslal svojmu otcovi do futbalového neba. Smrť a jej smutné a pochmúrne farby majú aj takúto podobu…

Uvediem ešte ďalšie dva príklady z našej futbalovej scény, ale podobných nájdeme vo svete desiatky, stovky, tisíce…

Jakub Mareš, hráč Slovana Bratislava nedávno oslavoval narodenie svojho syna. Ako ináč, streleným gólom a typickou oslavou gólu, tak ako to vedia len šťastní oteckovia. Nový Život prináša nové a nepoznané emócie, nové a nepoznané rozmery…

Oliver Podhorin, hráč Senice. Hráč mužstva, ktoré sa dlho krčilo, či vlastne stále krčí na dne tabuľky. V čase, keď sa chystal na svoju svadbu a krátko po svadbe zaznamenal, ako krajný obranca a stopér, v niekoľkých zápasoch po sebe zaujímavé strelecké predstavenie, ktorého „potleskomer“ sa zatiaľ zastavil na kvóte 5 gólov. Svadba, nový impulz, zmena prinášajúca nové vône a chute poznania…

Tri rôzne príbehy, tri rôzne scenáre, výsledok podobný, hmatateľný, pretavený do gólov a skvelých výkonov.

Určite každý z vás má podobný prežitok, či aspoň ste o ňom počuli. Čo myslíte, čo sa za tým skrýva? Aká čarovná sila? Aká energia, dokáže smútiacemu, či šťastnému hráčovi dodať toľko guráže, kvality, eufórie, že sa hráč stáva lepším, gólovým, rozdielovým? ** Poviem vám, je to zvláštna energia-modelka, ktorá si rada oblieka „nové outfity“ a raz je to prekrásna inšpirácia, inokedy vnútorná motivácia, nespútaná emócia, geniálna zručnosť, či nové poznanie. Má veľa tvári a podobenstiev.**

Podobné stavy opisujú všetci športovci, ktorí sa dostali počas športovania, zápasu, preteku do tzv. zóny, flow, stavu eufórie, či tranzu. Je to stav keď nevnímate svoje okolie, hlava je prázdna, bez myšlienok, srdce naplnené zvláštnou emóciou a telo ľahké ako pierko. Idete na autopilota, všetko sa deje automaticky a vy sa „preberáte z gólového sna“, vďaka tešiacim sa spoluhráčom, ktorí na vás naskákali a idú vás šťastím zatlačiť do zeme.

Myslím, že takúto silu, ktorá spôsobuje všetky tieto krásne stavy môžeme nazvať jedine LÁSKOU. Láskou nespútanou, láskou k sebe, k rodičom, manželke, deťom, samotnej hre, spoluhráčom, divákom. Ale pozor, nie v ponímaní našej západnej a prešpekulovanej mysle, ktorá si lásku pletie a zamieňa za sex, jednostranné privlastňovanie, či „narcisizmus“.

Som presvedčený, že LÁSKA je tá sila, ktorá hory prenáša, ktorá priemer pretaví na TOP, ktorá z darebáka spraví anjela, ktorá spraví nielen divy, ale aj zázraky.

Aby som v tom nebol sám, pomôžem si oveľa uznávanejším kalibrom, ako som ja. Ponúkam zaujímavý úryvok z dávneho listu Alberta Einsteina, v ktorom o tejto energii a najväčšej sile hovorí: „Keď som navrhol teóriu relativity, veľmi málo ľudí ma pochopilo a to, čo odhalím a prinesiem ľudstvu teraz, sa tiež stretne s nepochopením a s predsudkami sveta. Existuje extrémne mocná sila, pre ktorú zatiaľ veda neobjavila formálne vysvetlenie. Je to sila, ktorá zahŕňa a riadi všetky ostatné sily a dokonca je obsiahnutá vo všetkých fenoménoch, ktoré operujú vo vesmíre, ale napriek tomu sme ju nedokázali identifikovať. Táto univerzálna sila je všeobjímajúca lás­ka.

Láska je svetlo, ktoré osvetľuje tých, čo ho dávajú a dostávajú. Láska je sila, pretože násobí to najlepšie, čo je v nás a dovoľuje ľudstvu nevyčerpať sa svojím slepým sebectvom. Láska odkrýva a odhaľuje. Pre lásku žijeme a zomierame. Láska je Boh a Boh je Láska.

Táto sila všetko vysvetľuje a dáva životu zmysel. Je to premenná, ktorú sme príliš dlho ignorovali možno preto, že sa lásky bojíme, pretože je to energia, ktorú sa človek nenaučil podriadiť svojej vôli.

Avšak, každá individualita so sebou vo vnútri nosí malý generátor lásky, ktorého energia čaká na vypustenie do sveta.“

Čo myslíte, oplatí sa v športe zamýšľať nad týmto fenoménom s názvom LÁSKA? Ja som presvedčený, že určite a ten kto túto veličinu správne pochopí, teší sa z veľkých vecí.

Teším sa na vaše postrehy, vlastné skúsenosti a zážitky k tejto téme. Krásne predvianočné dni všetkým 🙂

Miroslav Mackulín

Zdroj foto: dac.sk

Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: