Sandra Kállayová

Aby sme dosiahli všetko, čo sa po nás žiada musíme sami seba považovať za väčšie osobnosti, aké v skutočnosti sme. Túto úžasnu vetu povedal Abraham Lincoln a plne s ním súhlasím. Mentálny tréning ma učí o sebe ani na minútu nezapochybovať.

Narodila som sa 19.1.1987 v Bra­tislave. Študujem na vysokej škole PANAEUROPA, fakultu masmédií a aktívne sa venujem žurnalistike. Parkúrový šport je moje každodenné hobby. Ako malá som sa venovala rôznym aktivitám. Od výtvarnej som prešla skoro až k závodnému zjazdovému lyžovaniu. Ku koňom som sa dostala náhodne a táto vášeň ostala až doteraz. Kone som si zamilovala pre ich úžasnú energiu, ktorú mi dokážu dodať. Keďže moji rodičia nikdy nejazdili, nie vždy sa mi podarilo vytvoriť si podmienky na správny tréning a prešla som veľa obdobiami, ktoré ma akoby posunuli späť, či už kôli zraneniu koňa, mňa alebo nesprávnemu tréningu a zlému zoskupeniu ľudí okolo seba. Verím, že keby som už vtedy používala mentálne techniky, tieto obdobia by boli oveľa iné 🙂 Napriek tomu som si už párkrát vybojovala prvé miesto v kategórii družstiev na Majstrovstách Slovenska a tiež som sa stala Majsterkou Bratislavy. Kone si vozím sama a potiahnem ich aj ďaleko na rôzne medzinárodné súťaže.

Mentálny tréning sa z môjho pohľadu na Slovensku veľmi podceňuje. Myslím si, že úroveň úspešnosti či už v športe alebo v živote je odrazom toho, akú ste si o sobe vytvorili predstavu. Preteky, či vystúpenia testujú Vaše schopnosti. Nie je nič neobvyklého, že športovci, ktorí trénujú najviac, končia na bojisku medzi poslednými, pretože nezvládajú psychickú stránku hry. Psychika môže byť podmienená mnohými faktormi. Zvyčajne je to naučený vzorec správania, ktorý vznikol vtedy, keď ste boli obdarení kritikou zo strany rodičov, trénerov, spoluhráčov či nepriateľov. Pravda je však taká, že Váš úspech je zrkadlom Vášho pohľadu na seba. Úcta a obdiv patrí ľuďom v poli, ktorí poznajú veľké nadšenie z úspechu a prehrávajú vo veľkom rozmachu odvahy, takže nikdy nebudú patriť medzi ustrašených. Snaha a nadšenie, ktoré prejavujete na kurte, koni, či na kopci je odrazom predstavy o Vašom živote. Prírodné zákony, zákony športu a zákony životy spolu súvisia. Víťazi vyžarujú istotu a spokojnosť. Keď umývajú riad, z ich mysli je utierka, takže všetko čo robia sa snažia robiť čo najlepšie. Sú plní energie, zároveň pokojní a ani na sekundu o sebe nezapochybujú. Ak si prečítate životopis akéhokoľvek úspešného človeka, tieto slová sa potvrdia. Potvrdia Vám, že ich úspech bolo veľké úsilie a pozitívny prístup. Nikdy sa nevzdali. Mentálny tréning je pre mňa tá najdôležitejšia časť prípravy. Techniky myslenia a vizualizácie sú veľká zábava. Je to úžasné v každej oblasti života. Tak poďte snívať tiež, priatelia!

Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: