Perex

Športovci a zranenia. Čo nám chcú povedať?

Asi budete so mnou súhlasiť, že hoci neradi, ale musíme konštatovať, že zranenia patria k športu, sú jeho neoddeliteľnou súčasťou a treba s nimi rátať.

Naše Centrum a špecialisti / hlavne známi fyzioterapeut Vlado Ščerbanovský/ je denne konfrontovaný s desiatkami zranení športovcov, ktorí vyhľadávajú jeho pomoc.

Myslím, že v posledných rokoch športovcov z rôznych športov trápia hlavne problémy svalového charakteru /natiahnutia, natrhnutia/, kolená, členky, /menisky, väzy, podvrtnutia/ ramená, lakte, výrastky na pätách, chrbtica / blokády, posuny/.

Ako som spomínal vyššie, športovci, tréneri, rodičia, menežéri, vo väčšine prípadov to berú, ako nutné zlo, stalo sa, smola, nešťastie, náhoda…Je tomu naozaj tak? Nedalo sa zraneniu predísť? Dostával športovec pred zranením nejaké znamenia? Chce zranenie športovcom niečo odkázať? Čo to je? Ako sa to dozvieme?

Niekoľko rokov sa snažím vnímať, študovať a bádať spolu so športovcami, ktorí sa snažia vrátiť späť do športového kolotoča a riešiť aj tieto témy a musím povedať, že je to oblasť veľmi zaujímavá, inšpiratívna a treba jej venovať oveľa väčšiu pozornosť, akú sme jej doteraz pripisovali.

Verím, že v Živote a teda aj v športe to funguje tak, že ak zídeme z tej správnej a prospešnej CESTY pre nás, tak „vyššia moc“ nás chce upozorniť a povedať nám: „POZOR, zišiel si z cesty, je čas vrátiť sa späť“. Môžu to byť rôzne znamenia v podobe snov, rôznych životných udalostí v práci, tíme, rodine, môžu to byť rôzne intuície, vnuknutia, stretnutia s rôznymi ľuďmi, ich názormi, pohľadmi, upozorneniami až po prvé znamenia týkajúce sa nášho tela, ktoré sa prejavujú jemnejšími atakmi ako: zakopnutia, spadnutie, udretie, až po ťažšie úrazy ako, vyvrtnutie členka, kolena, ramena, zápästia, zlomeniny a pod.

Pri hlbšej analýze a rozhovoroch so športovcami, keď skúmame predúrazové obdobie športovca, prichádzame na veľmi zaujímavé zistenia. Športovci si zrazu vybavujú rôzne situácie, ktoré viedli k jeho zraneniu, ale ktorým vtedy nevenovali žiadnu pozornosť. Všetku svoju energiu zamerali na zvyšovanie trénovanosti, výkonnosti, víťazstvám a neostal čas na seba samého, na znamenia, ktoré prichádzali. Väčšinou tieto tlaky prichádzali zo strany trénera, funkcionárov, všetko „muselo byť podriadené“ klubovým záujmom a cieľom s vidinou v mnohých prípadoch zárobku peňazí, ktoré sú pre dnešnú dobu tak prepotrebné!!! Trpezlivosť, pokora, vzájomné porozumenie, ohľaduplnosť to boli, či sú pojmy, ktorým športovci a ich tréneri nevenovali, či nevenujú žiadnu pozornosť.

Až keď príde zranenie, zrazu všetko je ináč. Športovec v mnohých prípadoch precitne. Z večera do rána sa zrazu stáva pre klub nepotrebný/naš­ťastie aj tu existujú výnimky/, je na istý čas nezaujímavý, je zbytočnou príťažou, zbytočne vyhodenými peniazmi. Športovec má „kopec voľného času“ na „debordelizáciu hlavy“, utriedenie myšlienok, zrovnanie životných hodnôt, stanovenie priorít. Všetko to, čo nestíhal, či ignoroval, počas svojej “ rýchlej športovej kariéry“, má možnosť napraviť, dobehnúť. Je veľká škoda, že niekedy to musí dospieť až tak ďaleko, za cenu vážneho zranenia. Ale ako sa hovorí: „komu niet rady, tomu niet pomoci“ alebo „všetko zlé, je na niečo dobré“.

V každom prípade to športovca posunie dopredu, je to životná skúška, ktorá mu má niečo povedať. Športovec sa má zmeniť, zmeniť nazeranie na život, na seba, svojich blízkych, spoluhráčov, súperov, rozhodcov, trénerov. Ak sa tak stane, má vyhrané…Ak nie, môže očakávať, že zranenia budú pokračovať a ich intenzita sa bude stupňovať… Je na samotných športovcov, ich tréneroch a okolí, či a ako sa zmenia. Tiež je veľmi dôležitá vec, či si športovec uvedomuje, že uzdravenie je do veľkej miery závislé od neho samotného, od jeho zmýšľania, postoja, ochoty spolupracovať s lekármi, fyzioterapeutmi, či liečiteľmi, ktorí sú na ceste za jeho zdravím „len pomocné barličky“, ale „gro práce“ je len a len na ňom samotnom. Podľa toho sa odvíja dĺžka rekonvalescencie, uzdravovania a ďalšej športovej kariéry. Ale v každom prípade je škoda, že slovenský šport prichádza o mnoho výborných športovcov v zrelšom veku, či mladé začínajúce talenty.

Pred pár rokmi sa mi do rúk dostala zaujímavá literatúra, ktorá „pojednáva“ o dôvodoch a príčinách zranení z hľadiska mentálneho. Pre športovcov vyberám niektoré z nich, hlavne z oblasti pohybového aparátu, ktoré sú asi najčastejšie. Skúste sa zamyslieť, či to má niečo spoločné aj s vaším zranením a či si z toho nevezmete to správne ponaučenie, resp. ako prevenciu pred zbytočnými zraneniami…

1.natiahnutý, natrhnutý sval – dochádza k takému zraneniu vtedy, keď ste dlhodobo v strese, napätí, pod tlakom. Tento stav si môžete navodzovať sami, alebo tréner, pred dôležitými zápasmi, kde ide o veľa a „musí sa zvíťaziť“. Vo väčšine prípadov to súvisí aj s oslabenou funkciou ľadvín, čo znamená problémy vo vzťahových otázkach a citoch.

2.zranenie, problémy s „Achilovkou“ – súvisí tiež s oslabením štítnej žľazy. Hovorí do akej miery zvládame svoje EGO, nakoľko vnímame rôzne životné situácie a ako sa snažíme pomáhať druhým. K zraneniu dochádza, keď nedokážeme skorigovať svoje tempo, nároky a jednanie, potom sme prinútení ubrať plyn. Hovorí sa, že nehoda nie je náhoda a natrhnutie tejto šľachy prichádza, keď športovec je zaujatý veľkosťou svojej popularity a práve v tej dobe riešil svoj prestup, či sa zaoberal požiadavkou zvýšenia svojho platu. Cez pokoru, skromnosť a vďaku, vedie cesta k vyliečeniu.

3.podvrtnutie členka – na jednej strane dochádza k nemu, keď nezdravo vyrastie sebavedomie. Športovca stretáva na prahu víťazstva, či vrcholnej formy. Už vopred sme videli našu budúcnosť a stav bankového účtu až priveľmi ružovo a bezproblémovo, lenže vtedy niečo dôležité sme prehliadli a možno to má súvis aj s našimi blízkymi, ktorým patrí vďaka za náš úspech. Na druhej strane sa „výron“ členka podarí športovcom, ktorí majú problém s rozhodnutím sa v nejakej dôležitej situácii. A ak nie je športovec rozhodný, tak podvrtnutie členka je dôsledkom. Liek- ver si, buď si vedomý svojej ceny a hodnoty.

4.problémy s ramenom – ramená nám pomáhajú niesť nielen krk, hlavu a ruky, ale aj to čo nevidíme. Veľké batohy duševných neistôt, snáh a chybných rozhodnutí. Najprv športovcom tuhnú svaly a ohybnosť ramenného kĺbu sa zhoršuje. Neuvedomujeme si znamenia, ktoré dostávame, že robíme veľa vecí, ktoré nám neprináležia. Rada na vyliečenie: Snaž sa zo svojich pliec, ramien, odhadzovať všetko prebytočné, všetku ťarchu a úlohy, ktoré nám nepatria. Rob len to, čo máš, čo je tvojím poslaním! Jednoduché, však?

5.tenisový lakeť – ak športuješ preto, že sa chceš stretávať s priateľmi v pohodovej atmosfére, tak robíš dobre. Ale ak prenášaš svoje veľké ambície do športu a hodláš len vyhrávať za každú cenu, potom si daj pozor na svoje ramená a lakte. S jedlom rastie chuť a nevieš sa nabažiť víťazstiev? Ak to preženieš, príde problém s bolesťou lakťa, prídu prehry a snaha o návrat do pôvodného stavu bude zdĺhavá. Nad nikoho sa nepovyšuj, ani sám sa neponižuj.

6.blokáda chrbtice – aby sme došli k poznaniu, musí našou chrbticou prúdiť neustále prúd Svetla a Sily. Bedrová časť chrbtice súvisí s ukotvením človeka v hmotných podmienkach a životných istotách, ale aj obavách. Funkčnosť tejto časti chrbtice hovorí o spokojnosti s hmotnými, materiálnymi vecami. Hrudná časť chrbtice odzrkadľuje pohodu vo vzťahoch rodinných, pracovných, tímových, spokojnosť s citovým zázemím. Oblasť krčnej chrbtice vyjadruje spokojnosť v našich nárokoch na Život a všetko čo vidíme, cítime a počujeme. Problémy nastávajú, keď nás chce niekto manipulovať, ovládať, alebo naopak naše očakávania sú prehnané a nereálne. Rada: prestaň negatívne rozprávať smerom k druhým, začni svojimi slovami rozsievať lásku a porozumenie.

7.problémy s kolenami – väčšinou postihuje tvrdohlavých jedincov, ktorí sa neriadia známym: „So Životom nebojuj, Život ži“. Prijímaj jeho dary, prekonávaj prekážky svoje a pomáhaj v tom aj druhým. Neboj sa vykročiť do neznáma, ver, že urobíš správny krok, správne rozhodnutie. Tým získaš vnútorný pokoj a pokoru. Ak sa tak nestane, tak nás Život sám nedobrovoľne zrazí na kolená aj za cenu zranenia, aby sme občas pokorne sklonili hlavu a pochopili o čom je Život, aké sú jeho pravé hodnoty a hlavne, aby sme spoznali seba samého.

Našli ste nejaký súvis, spojitosť s vašim zranením? Som presvedčený, že mnohé zranenia sú ozaj zbytočné, za mnohé platíme príliš veľkú a krutú daň, ale… Nič nie je náhoda a je ozaj na nás, ako sa k tomu postavíme hlavne v období keď sme zdraví, prekvitáme na tele a Duši. Vtedy je dôležité si uvedomiť a pochopiť, že hlavne u vrcholových športovcov telo nie je stroj, nie je „perpetum mobile“ a je potrebné sa k nemu správať ozaj zodpovedne a venovať svojmu správaniu a myšlienkam veľkú pozornosť. Ak príde zranenie, už je neskoro si uvedomiť, že niečo sme zanedbali, či na niečo pozabudli.

Prajem všetkým športovcom a ich trénerom, veľa zdravia a vitality, lebo len tak môžete podávať výborné výkony, napĺňať svoje ciele a rozdávať radosť svojim fanúšikom.

Ďakujem, že nás čítate…

Miro Mackulín, mentálny tréner

www.mojkouc.com

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: