Perex

STANISLAVA LAJČÁKOVÁ – slovenská atletická nádej.

Rozhovor s členkou TOP teamu MOJKOUC.

Stanka, skús sa v krátkosti predstaviť čitateľom našej stránky.

Mám dvadsaťjeden rokov a už viac ako polovicu svojho života sa aktívne venujem športu. Ako hyperaktívne dieťa som si už od malička svoju energiu vybíjala v rôznych pohybových krúžkoch, až sa mi ten atletický stal osudovým. Dnes je totiž atletika neodmysliteľnou súčasťou môjho každodenného života.

Kde pôsobíš teraz, v ktorom klube?

Po dlhých rokoch trénovania doma, cestovania stoviek kilometrov za štúdiom, či regeneráciou som si to po ukončení strednej školy namierila do Banskej Bystrice. Bola to na Slovensku jasná voľba, ktorá mi umožnila ideálne skĺbiť vysokoškolské štúdium s tréningom v Banskobystrickej Dukle, v neporovnateľných podmienkach.

Čo pre teba znamená atletika?

Atletika je šport, kde sa človek nemôže ukryť za niekoho iného, či sa spoliehať, že to niekto „odmaká“ zaňho a iba sa nechá unášať na víťaznej vlne. Stojí na štartovej čiare, sám, pripravený ukázať, čo sa v ňom ukrýva. Čo natrénoval predá, čo nenatrénoval neoklame. V tom sú individuálne športy pre mňa krásne. Ja sa venujem atletickému sedemboju (100m prek., skok do výšky, vrh guľou, 200m, skok do diaľky, hod oštepom, 800m), čo znamená, že mi často denne nestačí jeden tréning a na štadióne trávim zvyčajne viac času ako všetci ostatní. Sedem disciplín je sedem disciplín a trénovanie na každú z nich si vyžaduje svoj čas. Všestrannosť, variabilita a pestrosť tréningov sú však presne dôvody, prečo sa venujem práve tejto disciplíne.

Ako vnímaš mentálny tréning a aké máš s ním skúsenosti?

Na svete je veľa krajín, ktoré vedia, že športový výkon ako taký pozostáva z veľkého množstva kúskov, z ktorých hádam aj najdôležitejší je mentálny tréning. Z vlastnej skúsenosti viem, že všetko, opakujem všetko, čo sa okolo daného športovca deje, či už v osobnom alebo pracovnom živote má dopad na jeho športové výkony. Som človek, ktorý má rád všetko dopredu naplánované a nemám rada, keď mi plány nevychádzajú podľa predstáv. Práve mentálny tréning ma však učí vnímať prítomnosť. Učí ma nemyslieť na minulosť, ktorá sa už nezmení a ani na budúcnosť, ktorá je nejasná. Učí ma vnímať veci, tak ako sú. Utriediť si v živote priority a venovať im plnú pozornosť. Fyzická stránka je pri športe dôležitá, no veľakrát hrá omnoho väčšiu úlohu hlava, ktorá je kormidlom celého nášho konania. Pozitívny prístup, myšlienky a nastavenie mysle robí zázraky. Naučme sa zmeniť postoj k veci, nie vec samotnú.

Aké sú tvoje najlepšie osobné výkony a doterajšie umiestnenia?

Osobné rekordy:

60m prek. – 8,33 – SVK rekord do 23r. 100m prek. – 13,59s. – SVK rekord do 23.r. Skok do diaľky – 618cm 7-boj – 5.660b.

NAJ-výsledky:

  • štvornásobná majsterka SVK v kategórii žien (7-boj, 100m prek., 60m prek.)
  • zaradenie do reprezentácie SVK
  • HME Belehrad 2017 – 21.miesto
  • 3× splnený limit na ME do 23r. – 100m prek., skok do diaľky, 7-boj

Ciele na tento rok?

Jednoznačne je to účasť na prestížnych pretekoch ako sú: ME do 23r. Bydgoszcz, Poľsko + Svetová Univerziáda, Taipei, Taiwan, to sú vrcholy mojej sezóny 2017, na ktoré smeruje moja pozornosť a všetok tréning. Verím, že sa mi podarí všetko, čo som natrénovala zhmotniť do výborných výsledkoch a vzornej reprezentácie Slovenska 🙂

FOTO autor: P. Uhrin

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: