Janka Minčíková

Volám sa Janka Minčíková, narodila som sa 5. 4. 1989 a mojou vášňou je basketbal, ktorému sa venujem už 13 rokov.

Basketbalu som sa začala venovať ako 9 ročná. Hrávala som vo viacerých úspešných mládežníckych tímoch v Košiciach. Ako 18 ročná som sa dostala do euroligového tímu Dobrí anjeli Košice kde som pôsobila dva roky a môžem sa pochváliť dvoma majstrovskými titulmi.V tomto družstve som prvýkrát pričuchla k basketbalu na profesionálnej úrovni, kde som už ako juniorka mala tú možnosť trénovať a hrať s niektorými z najlepsích hráčok sveta, čo bolo pre mňa obrovskou motiváciou a krásnym štartom mojej doterajšej kariéry. Už vtedy som si v kútiku duše priala a dúfala,že raz budem na takej úrovni ako sú ony, a to je pre mňa velikánskou hnacou silou dodnes. Momentálne hrávam už druhý rok v Španielsku na jednom z Kanárskych ostrovov, Tenerife.

Môj ocko mi odmalička stále opakoval, že ak sa venujem niečomu čo milujem a čo ma robí šťastnou, buď mám tomu dávať všetko čo vo mne je a venovať sa tomu poriadne, alebo to nechať a nevenovať sa tomu vôbec. Som mu za to veľmi vďačná. Naučil ma, že nič menej ako maximálne úsilie sa neráta. Aj preto som už od mojich basketbalových začiatkov bola označovaná za veľkého pedanta a vždy som bola tá, ktorá sa snažila robiť všetko dôsledne a s maximálym úsilím. Stále som bola presvedčená o tom, že za úspechmi nestojí nič menej ako litre vypotenej vody, potu, sĺz a krvi.

No postupom času som prišla na niečo veľmi dôležité, niečo čomu som predtým neprikladala až toľko pozornosti. A to je MENTÁLNA stránka môjho JA. Na vlastnej koži som sa neraz presvedčila, ako ma niečo nevedome brzdilo a nedovolilo mi prejaviť sa tak, ako som to chcela. Moja podvedomá myseľ nado mnou prebrala kontrolu a ja som mala pocit, že si nedokážem pomôcť. Vtedy som sa zoznámila s mentálnym tréningom a pomalými krokmi sledujem, že veci sa začínajú meniť. Mentálny tréning ma učí, ako ostať mentálne odolná a silná, sústredená na svoje ciele, pomáha mi ostať neustále pozitívna a všetky prekážky, tlak a neúspechy brať ako príležitosť rásť a naučiť sa niečo nové. Mentálny tréning taktiež dokáže naučiť ako si kontrolovať vlastné myslenie a nastaviť si ho tak,aby hralo v náš prospech.

Myslím si,že každý z nás je výnimočný a zaslúži si vyjadriť svoj maximálny potenciál bez akéhokoľvek bloku v hlave a strachu, ktorý tomu bráni. Niektorí z nás tú výnimoènosť nedokážeme vyjadriť práve kvôli nízkemu sebahodnoteniu a limitovanému dosahu našich myšlienok. Mentálny tréning môže byť práve tým pomocníkom, ktorého veľa športovcov bezmocne hľadá. Ak má človek čistú myseľ, je spokojný sám so sebou a vedomý si svojich schopností a kvalít, nič viac nepotrebuje. Predstavte si toto všetko v spojení s maximálnym nasadením na tréningu a slovíčko „ÚSPECH“ nám už nikdy nebude neznámym pojmom.

Ako raz povedal jeden múdry človek: „Keby si ľudia boli vedomí sily, akú majú ich myšlienky, polovica z nich by úplne prestala myslieť“. Preto som presvedčená o tom, že fyzický tréning v spojení s mentálnym tréningom je ta správna voľba, a preto sa mentálnemu tréningu chcem a budem venovať aj naďalej.

Život je príliš krátky na to, aby sme hrali maličkých! Veľa šťastia 🙂

gallery
Páčil sa Vám článok? Prepošlite ho ďalej: